Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων που βιώνουν αρκετές γυναίκες όταν περιμένουν περίοδο. Οφείλεται στη δράση των ορμονών του κύκλου της γυναίκας. Μερικές ημέρες πριν την περίοδο η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πρήξιμο στο στήθος, υπάρχει δυσπεψία και η κοιλιά αρχίζει να πονάει. Ταυτόχρονα το κεφάλι μπορεί να αρχίσει να πονάει, το ίδιο και η μέση, ενώ υπάρχει αίσθημα ναυτίας. Ψυχικά η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται χάλια, μπορεί να υπάρχει ένα έντονο αίσθημα απαισιοδοξίας και συχνά η γυναίκα ξεσπάει σε κλάματα.

Μαστοδυνία

Μαστοδυνία ή μασταλγία είναι ο έντονος πόνος στο μαστό. Ενα ήπιο ενόχλημα ή πόνος ιδιαίτερα πριν από την περίοδο είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτός ο πόνος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Τότε μιλάμε πλέον για μαστοδυνία ή μασταλγία. Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο το μαστό ή εντοπισμένος σε μια περιοχή. Συχνότερα εντοπίζεται στο άνω έξω τμήμα, μπορεί όμως να πονάει και οποιοδήποτε άλλο σημείο του μαστού, καθώς επίσης και ο ένας μαστός περισσότερο από τον άλλο. Αν όμως ο πόνος εντοπίζεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ενός μαστού, χωρίς να αναφέρεται μάλιστα και ανάλογο ιστορικό στο παρελθόν, τότε είναι πιθανό να κρύβεται κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τον πόνο αι επιβάλλεται επίσκεψη στο μαστολόγο. Η μαστοδυνία μπορεί να είναι κυκλική, δηλαδή να εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση και μετά να περνάει, ή μη κυκλική, δηλαδή ο πόνος να είναι συνεχής και να μη σχετίζεται με την περίοδο. Η κυκλική δεν εμπνέει ανησυχία. Στη μη κυκλική μασταλγία, όμως, χρειάζεται επίσκεψη στον ειδικό.

Δυσμηνόρροια

Το έντονο άλγος κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια) είναι ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα. Πρόκειται χαρακτηριστικά για άλγος σαν κράμπα (επώδυνο σπασμό) στο υπογάστριο, το οποίο μπορεί να αντανακλά στην οσφύ και στα πόδια και μπορεί να συνοδεύεται από γαστρεντερικά συμπτώματα ή κακουχία. Έχει υπολογιστεί ότι η δυσμηνόρροια προσβάλλει το 30-50% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι επίσης μία από τις συχνότερες αιτίες απουσίας από το σχολείο και την εργασία. Όπως και με την μηνορραγία, η δυσμηνόρροια μπορεί να είναι ιδιοπαθής (πρωτοπαθής δυσμηνόρροια) ή να οφείλεται σε παθολογία από την πύελο (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια).

Αμηνόρροια

Αμηνόρροια καλείται η για μεγάλο χρονικό διάστημα απώλεια της έμμηνου ρύσης (περιόδου). Πιο απλά αμηνόρροια είναι η κατάσταση εκείνη όπου μία γυναίκα δεν έχει "κανονικά" περίοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι έγκυος.

Ανώμαλη αιμορραγία μήτρας

Είναι φυσιολογικό η περίοδος να μην είναι κανονική σε κάποιες φάσεις της ζωής. Στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου (περίπου στην ηλικία 9-16) η περίοδος δεν είναι κανονική. Επίσης καθώς η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση (γύρω στα 50) η περίοδος ξανά εμφανίζει διαταραχές. Η περίοδος μπορεί να γίνεται ελαφρύτερη ή βαρύτερη επειδή η γυναίκα σε αυτή την ηλικία κάνει ωορρηξία λιγότερο συχνά. Εαν είστε στην εμμηνόπαυση και δεν παίρνετε ορμόνες, κάθε κολπική αιμορραγία είναι ανώμαλη. Η αύξηση της αιμορραγίας καθώς μία γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση επίσης είναι ανώμαλη.

Δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι ένα από τα πλέον κοινά προ- βλήματα των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, με συχνότητα εμφά- νισης περίπου στο 5% του γυναικείου πληθυσμού. Τα αίτια των διαταρα- χών της εμμήνου ρύσεως είναι πολλαπλά: οργανικά, ανατομικά, ενδοκρι- νολογικά, αιματολογικά, ιατρογενή. Στην πλειοψηφία, όμως, των περιπτώ- σεων με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως τόσο ο εργαστηριακός όσο και ο παρακλινικός έλεγχος αδυνατεί να αποκαλύψει συγκεκριμένη παθολογία.

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμόρροια

Είναι η αιμορραγία από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας που συμβαίνει έξι ή περισσότερους μήνες μετά την εμμηνόπαυση (δηλαδή, μετά την τελευταία εμμηνορρυσία). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διαπιστώνεται τελικά μια απλή αιτία. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η αιμορραγία αυτή μπορεί να προέρχεται από κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση. Αν εμφανίσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αναζήτηση