Διακεκομμένη συνουσία

Η διακεκομμένη συνουσία, όταν δηλαδή το πέος αποσύρεται από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτωση δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος.  Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην αποσυρθεί ο άνδρας έγκαιρα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο άνδρας εκκρίνει σπερματικό υγρό πριν εκσπερματώσει, το οποίο περιέχει σπερματοζωάρια.    Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έχουν σεξουαλική επαφή μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης, κατά την οποία το πέος πρέπει να βγει από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση να γίνει μακριά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Κολπικό διάφραγμα

Δεν είναι συχνή αντισυλληπτική μέθοδος, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ελαστικό δίσκο σε κυπελοειδές σχήμα που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στην μήτρα.

Τραχηλικό κάλυμμα

Πρόκειται για ελαστική latex συσκευή σχήματος δακτυλίου. Η γυναίκα τοποθετεί σπερματοκτόνο ουσία πάνω στο κάλυμμα και στη συνέχεια το τοποθετεί βαθιά μέσα στον κόλπο της μέχρι το ύψος του τραχήλου της μήτρας.

Αντισυλληπτικό χάπι

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;
Είναι δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές) σε χαμηλή δοσολογία. Τα αντισυλληπτικά καταστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη, ενώ μετατρέπουν το ενδομήτριο σε μη φιλόξενο για το έμβρυο. Τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο, μειώνουν το αίμα σε κάθε περίοδο και μειώνουν τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια). Επιπλέον έχουν πολλές άλλες ευεργετικές δράσεις που αναφέρονται παρακάτω.

Ενδομητρικό σπιράλ

Πρόκειται για πλαστικές ράβδους σε σχήμα Τ που περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφ'ενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφ'ετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. 

Έχουν πολύ υψηλα επίπεδα αντισυλληπτικής προστασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για άμεση και επείγουσα αντισύλληψη μετά την ερωτική επαφή. 

Μειονεκτούν στο ότι δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας. Το σπιράλ χαλκού μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, προτιμάται όμως η τελευταία ημέρα της περιόδου για πιο εύκολη τοποθέτηση.  Το σπιράλ λεβονοργεστρέλης τοποθετείται την 7η ημέρα του κύκλου.

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

 Τι χρειάζεται να γνωρίζετε, εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε κι άλλο παιδί ή όχι. Μία νέα μητέρα επιθυμεί μεθόδους αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να της παρέχουν την ηρεμία που θα της επιτρέπει να προσαρμοστεί στη χαώδη καθημερινότητα της ζωής με ένα νεογέννητο.

Αναζήτηση