Ενδομητρικοί πολύποδες

Ενδομήτριος πολύποδας είναι μια ανωμαλία στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο). Συνήθως εμφανίζεται στο 10% των γυναικών κοντά στα 40-50 χρόνια τους. Μπορεί να έχει μια μεγάλη επίπεδη βάση ή να συνδέεται με το ενδομήτριο με μίσχο (μισχωτός).

Οι μισχωτοί πολύποδες είναι πιο κοινοί από αυτούς με ευρεία βάση. Κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι και εκατοστά του μέτρου. Εάν ένας πολύποδας είναι μισχωτός και μεγάλος σε μέγεθος μπορεί να προεξέχει μέσω του τραχήλου στον κόλπο.

Ενδομητρικές συμφύσεις

Οι ενδομητρικές συμφύσεις ευθύνονται για υπογονιμότητα, επανειλημμένες αποβολές, δευτεροπαθή αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως), αιματόμητρα (πλήρωση της ενδομητρικής κοιλότητας με αίμα) και ολιγομηνόρροια (ποσότητα αίματος μικρότερη του φυσιολογικού στην έμμηνο ρύση). Τα παθοφυσιολογικά αίτιά τους αποτελούν οι αποξέσεις της μήτρας, ιδιαίτερα μετά από τοκετό και σηπτικές αποβολές, σπανίως δε η ενδομητρίτις φυματιώδους αιτιολογίας. Το ιστορικό απουσίας εμμήνου ρύσεως μετά από απόξεση θέτει σοβαρή κλινική υποψία. Η τεκμηρίωση γίνεται με υστεροσαλπιγγογραφία και υστεροσκόπηση.
Οι ενδομητρικές συμφύσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας και πρέπει να θεραπεύονται με τεχνικές υστεροσκοπικής χειρουργικής υπό άμεσο έλεγχο και όραση.

Ενδομητρικό διάφραγμα

Τα διαφράγματα της μήτρας αποτελούν τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία διαπλάσεως της μήτρας. Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας δεν αποτελούν σίγουρο και αποκλειστικό παράγοντα υπογονιμότητας, πιθανόν όμως να επηρεάζουν την εξέλιξη της κύησης.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν την πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας της γυναίκας. Είναι καλοήθεις όγκοι και απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, έτσι ώστε είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα..


Αναζήτηση