Συμπτώματα

Mε τον όρο "εμμηνόπαυση" περιγράφεται η "αλλαγή στη ζωή" -όλες οι ορμονικές αλλαγές και τα συμπτώματα που εμφανίζονται ως συνέπεια κατά τα έτη πριν και μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Eμμηνόπαυση και στεφανιαία νόσος

Πανευρωπαϊκή Έρευνα δείχνει ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτίθενται εν αγνοία τους σε κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. 

Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

Σε γενικές γραμμές η οστεοπόρωση αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα οστά χάνουν τμήμα της οστικής τους μάζας, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αντοχής τους. Τα οστά τότε γίνονται πορώδη και εύθραυστα και υφίστανται εύκολα κατάγματα. Όταν είστε νέες, τα οστά σας, όπως και τα άλλα μέρη του σώματός σας, ανανεώνονται συνεχώς, καθώς τα ηλικιωμένα κύτταρα καταστρέφονται και αντικαθίστανται από νέα υγιή κύτταρα.


Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των άμεσων συμπτωμάτων αλλά και για την πρόληψη των απώτερων επιπλοκών της εμμηνόπαυσης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των γυναικών που βρίσκονται σε μια κρίσιμη από πλευράς φυσιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών του βίου τους.


Αναζήτηση