Εγκυμοσύνη 13η  εβδομάδα 
Τα αντανακλαστικά λειτουργούν, το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και το κεφάλι εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα. 
  

Το μωρό σας
Η 13η εβδομάδα οριοθετεί την έναρξη του δεύτερου τριμήνου και το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα. Τώρα ζυγίζει περίπου 23 γραμμάρια. Το έντερο περικλείεται μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα και αρχίζει να επιμηκύνεται. Το πάγκρεας διαμορφώνεται και αρχίζει την λειτουργία του εκκρίνοντας ακόμα και ινσουλίνη. Ωριμάζει ο πλακούντας για  να παρέχει στο μωρό σας οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και να αποβάλει τα απόβλητα του. Ο πλακούντας παράγει επίσης προγεστερόνη, οιστραδιόλη και άλλες ορμόνες οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Το μωρό σας είναι σε θέση να φτάσει  τον αντίχειρα στο στόμα, αν και η διαμόρφωση των μυών δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα πλευρά και ο ιστός που θα διαμορφώσει τα κόκαλα στο κεφάλι, τα πέλματα και τα πόδια του μωρού σας. 
Συνήθως από αυτή την εβδομάδα αρχίζει ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου. Σε αυτή  την εβδομάδα είναι ιδανικά να γίνει η αυχενική διαφάνεια το PAPP-Α και η υπερηχογραφική απεικόνιση του ρινικού οστού.  Είναι εξετάσεις που δείχνουν το «καλώς έχειν» του εμβρύου και μειώνουν την πιθανότητα γέννησης ενός εμβρύου με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. 

Το σώμα σας
Εαν κάνετε τσεκ-απ αυτή την εβδομάδα ο γιατρός σας θα αισθανθεί το πάνω μέρος της μήτρας χαμηλά στην κοιλιά σας. Καθώς μεγαλώνει, η μήτρα θα γεμίσει τη λεκάνη σας, επεκτείνωντας προς τα πάνω και προς τα έξω και σύντομα θα αρχίσετε να δείχνετε έγκυος. Επίσης, τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως η ναυτία, εμετός, αδιαθεσία, μειώνονται και η ενέργεια σας επανέρχεται. Οι επισκέψεις στο γιατρό θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνές αφού από δω και στο εξής θα πρέπει να ελέγχεστε και εσείς επιλεκτικά με πίεση αίματος, βάρος, αύξηση μήτρας, αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων καθώς και το μωρό με υπερηχογράφημα. 

Τα πρέπει και τα μη
Τώρα μπορείτε να γραφτείτε στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού αν και δεν θα τα παρακολουθήσετε ακόμα για αρκετές εβδομάδες (συνήθως ξεκινούν τον έβδομο μήνα). Αλλά είναι τόσο δημοφιλή που είναι καλύτερα να γραφτείτε νωρίς. Ρωτήστε το γιατρό σας ή τη μαία σας για συστάσεις ή καλέστε το μαιευτήριο που προκειται να γεννήσετε. 

Υγεία
Μελέτες δείχνουν ότι η καφείνη με μέτρο είναι εντάξει για τις μέλλουσες μαμάδες, αλλά σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να σας αφυδατώσει και να στεγνώσει το σώμα σας από ασβέστιο που τόσο χρειάζεστε για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Αλλά ο καφές δεν είναι το μόνο ποτό που περιέχει καφείνη. Περιέχεται και το τσάι, σε πολλά αναψυκτικά και στο κακάο οπότε να είστε προσεχτική με το τι πίνετε και σε τι ποσότητες ή επιλέξτε ντεκαφεινέ εναλλακτικά ποτά, όπως πράσινο τσάι. 

Από μητέρα σε μητέρα
«Ανακοινώστε σε φίλους και γνωστούς ότι η ημερομηνία γέννας είναι δύο εβδομάδες μετά από την προβλεφθείσα. Ετσι, δεν θα σας τρελλάνουν στις ερωτήσεις και στα τηλεφωνήματα όταν η ημέρα πλησιάζει» - Στέισυ Τσοπάκου, Χαλάνδρι

Ψώνια
Ζεσταίνεστε; Προτιμήστε φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό αντί για συνθετικά υφάσματα που παγιδεύουν το σώμα και σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Εαν δεν είστε σίγουρη για τον καιρό, ντυθείτε με πολλά στρώματα που μπορείτε εύκολα να βγάλετε. 

Ασκηση
Το πρόγραμμα γυμναστικής σας τώρα χρειάζεται επανασύνταξη. Αποφύγετε οτιδήποτε χρειάζεται την κίνηση Valsalva, που συμβαίνει όταν φυσάτε με πολλή δύναμη (όπως με πολλά βάρη π.χ.) γιατί μπορεί να σας ανεβάσει την πίεση σε επικύνδυνα επίπεδα. 

Σχέσεις
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να το πείτε στο διευθυντή σας πριν όλοι οι συνάδερφοι σας στη δουλειά το μάθουν, αλλά είναι δύσκολο να κρατάς τα καλά νέα από τους φίλους. Η εναλλακτική λύση; Εμπιστευτείτε τους συναδέρφους με τους οποίους είστε πιο κοντά ή που έχουν περάσει από παρόμοια κατάσταση και καταλαβαίνουν. 

Αδέρφια
Οταν είστε έξω με το μεγαλύτερο σας παιδάκι, στο σούπερ μάρκετ, στα μαγαζιά ή στο πάρκο, αρχίστε να δείχνετε τα μωράκια στο παιδί σας. Αν του το έχετε πει, θυμίστε του ότι το μεγάλο γεγονός δεν αργεί κιότι θα έχει και αυτό ένα μωράκι στο σπίτι σύντομα. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφραστεί για το πώς περιμένει η ζωή να είναι όταν θα είναι ο μεγάλος αδερφός/αδερφή. 

Δίδυμα
Οπως και σε άλλες μέλλουσες μαμάδες, το σώμα σας βασίζεται στα αποθέμματα σιδήρου για να υποστηρίξει τον πλακούντα, πόσο μάλλον όταν θρεύετε δύο μωρά. Προσθέστε πολλές τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή σας όπως οι φακές, τα ρεβύθια και πράσινα λαχανικά και ρωτήστε το γιατρό σας για έξτρα βιταμίνη. 


Αναζήτηση