Εγκυμοσύνη 17η εβδομάδα 
Η στάση βελτιώνεται: οι μυες του λαιμού και της πλάτης αναπτύσσονται κρατώντας το κεφάλι πιο σταθερό.  
  
Το μωρό σας
Από την κορφή ως τα νύχια το έμβρυο έχει μήκος περίπου 13 εκατοστά και ζυγίζει 140 γραμμάρια. Οχί για πολύ όμως γιατί αυτή την εβδομάδα λίπος συσσωρεύεται στο σώμα του για να το κρατά ζεστό. Ως και που θα γεννηθεί, το λίπος θα είναι τα δύο τρίτα του βάρους  του. Τώρα έχει βλεφαρίδες αν και θα περάσουν μήνες ωσπου να τις ανοιγοκλείσει. Επίσης,  μπορεί να αρχίσει να ανταποκρίνεται σε δυνατούς εξωτερικούς θορύβους. 

Το σώμα σας
Η μήτρα σας έχει φτάσει λίγο κάτω από τον αφαλό σας τώρα. Καθώς γεμίζει τη λεκάνη, σπρώχνει προς τα επάνω ενάντια στα έντερα, μετακινόντας τα στα πλάγια. Η χαμηλότερη κοιλιά σας φουσκώνει με το μωράκι μέσα της.  Αυτή την εβδομάδα μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας παράγει πολύ περισσότερες εκκρίσεις σε όλα τα συστήματα, κόλπο, ιδρώτα, ρινική συμφόρηση.  Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξηση της ροής του αίματος σε όλα στα συστήματα και κατ’ επέκταση στον πλακούντα ο οποίος τρέφει το έμβρυο με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο και αφαιρεί τα απόβλητα του. Περισσότερο αίμα ρέει στους μαστούς οι οποίοι έχουν αυξηθεί αρκετά και έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα φλεβικό δίκτυο κάτω από την επιδερμίδα. Τα πρέπει και τα μη
Μπορείτε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συστήνουν έξι ‘μινι’ γεύματα αντί για τρία μεγάλα ώστε να διευκοληνθεί η πέψη (που προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που καθυστερούν την διαδικασία της πέψης). Ετσι, θα αποφύγετε και τη ναυτία που συνήθως έρχεται οταν δεν έχετε φάει για πολλές ώρες. 

Υγεία
Πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες. Οι γιατροί το αποδίδουν στις διακυμάνσεις του επιπέδου των οιστρογόνων. Δυστυχώς δεν μπορείτε να πάρετε φάρμακα για να φύγουν. Αντιαυτού, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε ουσίες που μπορεί να τις δημιουργούν, όπως σοκολάτα και καφείνη. Μειώστε το στρες και να κοιμάστε καλά!  

Από μητέρα σε μητέρα
Συμβουλή από μητέρες που ξέρουν: Εαν η δουλειά σας περιλαμβάνει τη διαχείριση πελατών, καλύτερα ενημερώστε τους έγκαιρα ότι είστε έγκυος και ότι η αντικαταστάτρια σας θα είναι ενήμερη για τις υποθέσεις τους όταν αναλάβει την αντικατάσταση σας. 

Ψώνια
Επιτέλους αγοράστε παντελόνια για εγκυμονούσες με το ειδικό μπροστινο μέρος που τεντώνει. Αγοράζοντας παντελόνια μεγαλύτερου μεγέθους μπορεί να είναι πιο φτηνό, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι και μεγάλα στα πόδια ή όχι αρκετά σφιχτά ώστε να σας ταιριάζουν στη μέση. Πολλές φίρμες που είναι της μόδας έχουν τα δικά τους ρούχα εγκυμοσύνης ώστε δε χρειάζεται πλέον να αλλάξετε το στυλ σας επειδή περιμένετε παιδί. 

Ασκηση
Αποφύγετε ασκήσεις που σας θέλουν με την πλάτη στο πάτωμα. Μετά τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα, η θέση αυτή σας βάζει σε κίνδυνο του να πιέσετε μία κύρια αρτηρία, την vena cava και να μειωθεί η ροή του αίματος προς το μωρό. 

Σχέσεις
Μοιραστείτε τη χαρά και κρατήστε ενήμερους συγγενείς και φίλους με ένα ομαδικό e-mail μετά από κάθε τσεκ-απ. Θα χαρούν να μάθουν ότι όλα πάνε καλά και θα αισθανθούν τιμή που τους περιλαμβάνετε με αυτό τον τρόπο στην εγκυμοσύνη σας. 


Αδέρφια
Δώστε μία γεύση στο πρωτότοκο σας για το τι έρχεται με μία επίσκεψη σε φίλη ή συγγενή που γέννησε πρόσφατα. Εαν δεν έχετε καμμία, τότε επισκευτείτε το βιβλιοπωλείο. Το βιβλίο ‘το νέο μωρό’ εκδόσεις Πλατύπους είναι γραμμένο για παιδιά. 

Δίδυμα
Εαν γνωρίζετε άλλους γονείς με δίδυμα τότε ζητήστε τη δική τους άποψη για καροτσάκια και καθισματάκια μωρών. 

Αναζήτηση