22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

 
Εγκυμοσύνη 22η εβδομάδα
Ο ομφάλιος λώρος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να παχαίνει. 
 
 
Το μωρό σας
Αργά και σταθερά το μωρό γίνεται μεγαλύτερο με ρυθμό αύξησης βάρους 70γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Ζυγίζει περίπου 430γρ. και έχει ύψος 27 εκατοστά. Δεν θα μας δώσει ένα ωραίο φωτεινό χαμόγελο με τα δοντάκια του ως και μήνες μετά τη γέννα αλλά η ανάπτυξη συνεχίζεται για αυτή την πρώτη φωτογραφία αφού τώρα σχηματίζονται και οι φρονιμίτες και τα κυνόδοντα κάτω από τα ούλα. Εχει μάτια τώρα, αλλά οι ίριδες δεν έχουν χρώμα. Από τις πέντε αισθήσεις, η αφή είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στη μήτρα. Το μωρό πειραματίζεται με αυτή τη νέα αίσθηση καθώς κυλά, κλωτσά και τεντώνεται και τώρα που έχει και νευρώνες μπορεί να επεξεργαστεί ότι ανακαλύπτει γύρω του. Αρχίζει να κινεί την γλώσσα του και τελειοποιούνται οι σύνδεσμοι των μυών της γλώσσας με τον εγκέφαλο. Στα αγόρια οι όρχεις αρχίζουν την κάθοδο τους προς το όσχεο ενώ στα κορίτσια αναπτύσσεται ο κόλπος. 

Το σώμα σας
Δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε την όρεξη σας για κάτι γλυκό; Τα γλυκίσματα και η σοκολάτα είναι πρώτα στη λίστα των επιθυμητών τροφών που λαχταρούν οι έγκυες όπως και τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί. Αλλά η αποστροφή είναι κοινό χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ειδικά για κάτι που απολαμβάνατε παλιά που τώρα σας ανακατεύει, όπως το αγαπημένο σας άρωμα, ή ένα αγαπημένο φαγητό. Σε λογικά πλαίσια πρέπει να έχετε πάρει 2-3 κιλά ως τώρα. Αυτή την εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν και μικρές συστολές που γίνονται ορατές όταν βλέπετε την κοιλιά σας να συσπάται. Εάν οι συστολές γίνουν περισσότερες από 4 την ώρα ή έχετε και πόνο στη μέση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. 


Τα πρέπει και τα μη
Μην στριφογυρίζετε στο κρεββάτι εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τα βράδια. Εάν ο ύπνος σας διαφεύγει λόγω ανησυχίας ή άβολης θέσης, βρείτε κάτι βαρετό να απασχοληθείτε. Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερα να βρίσκεστε σε ένα ημισκοτεινό δωμάτιο χαζεύοντας τηλεόραση ή κάνοντας κάτι βαρετό και ο ύπνος θα έρθει γρήγορα. 

Υγεία
Καλέστε το γιατρό σας ή τη μαία αμέσως εάν παρατηρήσετε καθόλου αίμα, επίπονους πονοκεφάλους, ξαφνικό πρήξιμο στα χέρια και στο πρόσωπο, συνεχή πόνο στην κοιλιά, αν κάνετε εμετούς συχνά, έχετε διάρροια ή υψηλό πυρετό για πάνω από 24 ώρες. Οιοδήποτε από τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να είναι προειδοποίηση για ενδεχόμενο σοβαρό πρόβλημα. 

Από μητέρα σε μητέρα
«Καλύτερα να συναρμολογήσετε το κρεβατάκι του μωρού στο βρεφικό δωμάτιο. Αφού αγοράσαμε το κρεβατάκι, ο σύζυγος μου το συναρμολόγησε στο σαλόνι και ήταν πολύ υπερήφανος ώσπου ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να το περάσει από την πόρτα του δωματίου και έπρεπε να το διαλύσει και να το ξαναφτιάξει!»  - Φωτεινή Ζαχαριάδου, Βούλα

Ψώνια

Ασκηση
Εάν ως τώρα κάνατε step και αεροβική καιρός να γυρίσετε σε πρόγραμμα χαμηλότερης έντασης. Η aerobic στο νερό και το κολύμπι σας κάνουν να αισθάνεστε ουσιαστικά αβαρής και ελευθερώνουν τα πόδια σας από το βάρος που κουβαλούν ασταμάτητα. 

Σχέσεις
Τώρα που είσαστε μέλλουσα μαμά και που αρχίζετε να καταλαβαίνετε τη σημασία του ρόλου, η δική σας σχέση με τη μητέρα σας θα αλλάξει. Αδράξτε την ευκαιρία να περάσετε στο επόμενο στάδιο της σχέσης σας, με το να την καλέσετε στο επόμενο ραντεβού με το γιατρό σας. 

Αδέρφια
Αρχίστε την εξοικείωση του μεγαλύτερου σας παιδιού για την άφιξη του μωρού με το να του δείχνετε άλλα μωράκια στο πάρκο ή όπου βρίσκεστε, λέγοντας του ότι «σύντομα θα έχουμε και εμείς ένα μωράκι» και αγοράστε του μία κούκλα μωρό για δώρο. 

Δίδυμα
Ξεκινήστε να μαζεύετε πληροφορίες και συμβουλές για γαλακτογονία γιατί είναι δύσκολη δουλειά ο θηλασμός δύο μωρών. Συζητήστε με τη μαία και με άλλες μαμάδες με δίδυμα ή απευθυνθείτε σε ειδικούς συμβούλους για γαλακτογονία. 



Αναζήτηση