33η εβδομάδα εγκυμοσύνης


Εγκυμοσύνη 33η εβδομάδα

Τα νύχια των χεριών ξεπερνούν τα δάχτυλα-το μωρό μπορεί τώρα να ξυστεί. 
 

Το μωρό σας
Το μικρό σας είναι γύρω στα 2,200 γραμμάρια και το μήκος του φτάνει τα 41εκατοστά. Εξακολουθεί να μεγαλώνει γοργά, τα χέρια και τα πόδια σε  τέλεια αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Τώρα έχει λίγο χώρο για να ελιχθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι δραστήριο, ακόμα και αν πρέπει να στριφογυρίζει τον περισσότερο καιρό. 

Το σώμα σας
Τώρα παίρνετε περίπου  μισό κιλό την εβδομάδα αλλά το φαγητό δεν είναι πια τόσο διασκεδαστικό όσο πριν. Εξάλλου το μωράκι πιέζει το στομάχι σας, δυσκολεύοντας την πέψη και προκαλώντας καούρες. 

Τα πρέπει και τα μη
Αυξήστε τις ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά. Δαμάσκηνα, βερύκοκα, φασόλια και αρακάς θα σας βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα. Εάν δημιουργήσει πρόβλημα, προσθέστε psyllium, ένα φυσικό μαλακτικό που το βρίσκετε στα υγιεινά είδη διατροφής. Και να θυμάστε να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα. 

Υγεία
Η καούρες είναι πιθανό πρόβλημα του τρίτου τριμήνου, καθώς το μωρό παίρνει όλο και περισσότερο χώρο. Αποφύγετε καυτερά, λιπαρά και όξινα φαγητά. Να τρώτε συχνά μικρά γεύματα που βοηθά. 

Από μητέρα σε μητέρα
Συμβουλή από έμπειρες: «Αφού είχα επισκληρίδιο αναισθησία στις πρώτες δύο γέννες μου, στην τρίτη, αποφάσισα να κάνω φυσικό τοκετό. Ημουν τόσο χαρούμενη που το έκανα! Ο τοκετός διήρκεσε λιγότερο γιατί ήξερα τι να κάνω και πότε αφού αισθανόμουν τα πάντα!» - Πόπη Ευστρατιάδου – Χαλάνδρι

Ψώνια
Φτιάξτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο παιδικό δωμάτιο για κάθε περίπτωση. Σιγουρευτείτε ότι περιέχει όλα τα βασικά, περιλαμβάνοντας σπρέυ για τη μύτη, κουταλάκι και σταγονόμετρο, θερμόμετρο, ασφαλή νυχοκόπτη και μία λίστα με επείγοντα νούμερα όπως το  Κέντρο Δηλητηριάσεων, νοσοκομεία, κ.λ.π

Ασκηση
Αυτή η άσκηση για την ανάταση της λεκάνης ηρεμεί τον πόνο στη μέση και τον ισχιακούς πόνους (μικροί πόνοι που αισθάνεστε από τα οπίσθια ως κάτω στους μηρούς): Καθώς γονατίζετε στα τέσσερα με την πλάτη σας ίσια, απαλά κουνηθείτε μπρος και πίσω με τη λεκάνη. Στρογγυλέψτε το κέντρο της πλάτης προς τα επάνω σαν γάτα καθώς συγκεντρώνεστε στην κοιλιά σας. Στη συνέχεια χαμηλώστε με την πλάτη ευθεία πάλι. Επαναλάβετε δέκα φορές. 

Σχέσεις
Οι φιλίες μάλλον θα πάρουν την πίσω θέση όταν το μωρό έρθει και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σας. Το χάσμα μπορεί και να μεγαλώσει με φίλους που δεν έχουν παιδιά. Όπως και με τις περισσότερες σχέσεις, η επικοινωνία είναι το κλειδί, οπότε ανοιχτείτε για τις προσδοκίες σας στους φίλους σας, από τώρα.

Αδέρφια
Διδάξτε στο μεγαλύτερο σας παιδάκι τι να περιμένει τις πρώτες δύο εβδομάδες που θα έρθει το μωρό στο σπίτι ώστε οι αλλαγές να μην το εκπλήξουν. Μπορεί να πρέπει να εξήγησετε, π.χ. γιατί το ίδιο θα κοιμάται στο δωμάτιο του ενώ το μωρό θα κοιμάται με τη μαμά, ή ότι πολλοί επισκέπτες θα έρθουν για να δουν το μωρό, κ.λ.π.

Δίδυμα
Τα δίδυμα είναι διπλή η χαρά αλλά και διπλή δουλειά! Σκεφτείτε να προσλάβετε μία γυναίκα να σας βοηθά με τις δουλειές, ή ζητήστε από συγγενείς και φίλους τη βοήθεια τους και τη συμπαράσταση τους ώστε να τα καταφέρετε, ειδικά την πρώτη δύσκολη περίοδο. 


Αναζήτηση