34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη 34η εβδομάδα
Ως τώρα το μωρό έχει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα
 

Το μωρό σας
Ως το τέλος της εβδομάδας το μωρό θα ζυγίζει 2,5κιλά. Καθώς ο μητριαίος και ο κοιλιακός τοίχος τεντώνει και λεπταίνει, περισσότερο φως περνά στη μήτρα, κάνοντας το μωρό να ανοιγοκλείνει τα μάτια του αντιδρώντας. Επίσης βοηθά να ξέρει την ημέρα από τη νύχτα ώστε να κάνει τον κύκλο του μεταξύ δραστηριότητας και ύπνου. 

Το σώμα σας
Νομίζετε ότι έχετε δεί το γιατρό σας αρκετά ως τώρα; Σε δύο εβδομάδες θα σας ζητήσει να έρχεστε κάθε εβδομάδα ως και τη γέννα. Ο γιατρός σας θα ελέγχει την πίεση σας για να  βεβαιωθεί ότι δεν είναι υψηλή που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του πλακούντα να μεταφέρει αίμα και τροφή στο μωρό. Επίσης, η λεκάνη σας μπορεί να σας γαργαλά λόγω της πίεσης που ασκεί το μωρό. 

Τα πρέπει και τα μη
Όταν φτιάχνετε την τσάντα σας για το νοσοκομείο, σκεφτείτε τι θα χρειαστείτε πιο πολύ που σας διαφεύγει. Λαστιχάκια για τα μαλλιά ώστε να μην είναι στο πρόσωπο σας, επιπλέον μαξιλάρια για να είστε άνετα και ένα t-shirt αν θέλετε να γεννήσετε χωρίς την τυπική ρόμπα του νοσοκομείου. 

Υγεία
Τις επόμενες εβδομάδες θα σας ελέγξουν για στρεπτόκοκκο. Εάν περαστεί στο μωρό μπορεί να προκαλέσει μενηγκίτιδα, πνευμονία, ή ακόμα χειρότερα. Οι ειδικοί λένε ότι μία στις τέσσερις εγκύους είναι φορέας, αλλά υπάρχουν καλά νέα: ο στρεπτόκοκκος θεραπεύεται εύκολα με τη μόνη προυπόθεση ότι θα πάρετε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της γέννας

Από μητέρα σε μητέρα
Εύχομαι να το ήξερα από πριν: « Δεν είναι όλοι οι τοκετοί γεμάτοι δράμα! Τα πρώτα σημάδια του δικού μου ήταν τόσο ανενόχλητα που δεν ήμουν σίγουρη ότι είχε έρθει η ώρα» - Μαρία Παπαδάκη , Κέρκυρα

Ψώνια
Τα παπούτσια σας μπορεί να σας στενεύουν αφού κατακρατάτε υγρά, για αυτό ήρθε η ώρα για μία από τις καλύτερες αγορές στην εγκυμοσύνη: παπούτσια! Βρείτε ένα ζευγάρι που δεν σας τρίβει και είναι άνετο. Καλύτερα παχιές σόλες για ισσοροπία και λουράκια ή κορδόνια που χαλαρώνουν καθώς τα πόδια σας πρήζονται.

Ασκηση
Δοκιμάστε αυτή την άσκηση για να επιταχύνετε τον τοκετό: Καθήστε με τα πόδια σταυρωτά στο πάτωμα ή σε μία καρέκλα. Ισιώστε τους ώμους στην ίδια ευθεία με τους γοφούς και βάλτε το ένα σας χέρι στην κοιλιά και το άλλο στην πλάτη, λίγο πάνω από τη μέση. Πάρτε μία βαθειά ανάσα, επεκτείνοντας την κοιλιά σας όσο εισπνέετε. Εκπνεύστε καθώς συσπάτε τους κοιλιακούς ρουφώντας τον αφαλό σας προς τα μέσα. Πιέστε και κρατήστε, και μετά αφήστε (αλλά μην πάτε πίσω στην εκτεταμένη θέση). Επαναλάβετε. Κάθε πίεση και ελευθέρωση μετρά σαν μία συστολή, προσπαθήστε λοιπόν για 25, πέντε φορές την ημέρα. 

Σχέσεις
Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας σχετικά με τη μητρότητα με το σύντροφο σας. Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρει ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις και ότι θα χρειαστείτε τη βοήθεια του για το νέο σας ρόλο. 

Αδέρφια

Δίδυμα
Αρχίστε να σκέφτεστε που θέλετε να θηλάζετε τα μωρά. Η διαδικασία θα κρατά αρκετή ώρα και σας αξίζει μία ήσυχη γωνιά στο σπίτι που μπορείτε να έχετε ηρεμία. Θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για όλα όσα θα χρειαστείτε, όπως μία άνετη καρέκλα, φαγητό, νερό (οι μαμάδες που θηλάζουν πίνουν πολύ νερό), τηλέφωνο, και – αν χρειάζεται- το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης  αν  είναι σε κοντινή απόσταση. 


Αναζήτηση