35η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη 35η εβδομάδα
Αν και η ανάπτυξη του σώματος επιβραδύνεται, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γοργά. 
 
Το μωρό σας
Καλά νέα! Σε περίπτωση που το μωρό γεννηθεί πρόωρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην υπάρχουν επιπλοκές αν γεννηθεί από τις 35 εβδομάδες και μετά. Περίπου ένα στα δέκα μωρά θα γεννηθούν πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τοκετός ξεκινάει από μόνος του, είτε με συσπάσεις είτε με το ξαφνικό σπάσιμο των νερών είτε με την εμφάνιση εκκρίματος. Περίπου ένα στα τρία πρόωρα μωρά γεννιέται με καισαρική τομή γιατί οι γιατροί θεωρούν ότι η πρόωρη γέννα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του μωρού σας. Το μωρό τώρα ζυγίζει 2,700 γραμμάρια και σε καθιστή θέση έχει μήκος 33εκ. Το κρανίο του είναι ακόμα σχετικά μαλακό ώστε να μπορεί να πιεστεί για τη γέννα. 

Το σώμα σας
Προσέξατε ποτέ μερικές σταγόνες κιτρινωπού υγρού στις ρώγες σας; Το στήθος σας προετοιμάζεται για γάλα από τον πέμπτο ή έκτο μήνα της εκγυμοσύνης. Αυτό το  ‘πρώιμο γάλα’ ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ, περιλαμβάνει το φαγητό που χρειάζεται το μωρό σας, καθώς και τα αντισώματα που περνάνε από το δικό σας ανοσοποιητικό για ορισμένες μολύνσεις στο μωρό σας. Δύο με τρείς ημέρες μετά τη γέννα, το στήθος σας θα αρχίσει να παράγει γάλα που θα μοιάζει πολύ αραιό σε σχέση με το πρωτόγαλα. Αυτό το γάλα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. 

Τα πρέπει και τα μη
Εάν εργάζεστε εκτός σπιτιού, αναλογιστείτε να πάρετε την άδεια εγκυμοσύνης νωρίτερα. Αν και θέλετε να φυλάξετε την άδεια για να μοιραστείτε το χρόνο με το μωρό, παίρνοντας ορισμένες ημέρες άδεια νωρίτερα θα σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε και να προετοιμαστείτε για τη μεγάλη ημέρα. 

Υγεία
Εάν αισθάνεστε την ενέργεια σας πεσμένη, δεν κοιμάστε αρκετά και δεν έχετε όρεξη, ενημερώστε το γιατρό σας ή τη μαία. Το 10% περίπου των εγκύων υποφέρουν από κακή διάθεση που αυξάνει  τις πιθανότητες για κατάθλιψη μετά τη γέννα. Τα καλά νέα: η ανακούφιση δεν είναι μακριά: ορισμένα φυσικά αντικαταθλιπτικά είναι επιτρεπτά κατά την εγκυμοσύνη, ρωτήστε έναν ομοιοπαθητικό ή το γιατρό σας. Εμείς προτείνουμε yoga, διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεση σας.  

Από μητέρα σε μητέρα
Οσο δύσκολο και αν ακούγεται, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και το χιούμορ σας όταν πάτε στο μαιευτήριο. «κατά τη διάρκεια της καισαρικής μου, ο άντρας μου ψιθύριζε αστεία στο αυτί αλλά μου άρεσε γιατί μείωνε την ένταση ώσπου μάθαμε ότι είχαμε ένα υγιές, πανέμορφο κοριτσάκι» - Ελένη Μαλαβιώτη - Αθήνα

Ψώνια
Θα μπορούσατε να ψωνίζετε επί εβδομάδες για ρουχαλάκια μωρού αλλά εάν θέλετε να πάρετε τα αμέσως απαραίτητα, αυτά  που χρειάζεστε, είναι: τέσσερα με έξι κορμάκια που κουμπώνουν από κάτω, τέσσερα με έξι ζιπουνάκια και κυλοτάκια για τον ύπνο, πυζαμούλες, μία με δύο κουβερτούλες, δύο πουλοβεράκια, ένα με δύο καπελάκια, μποτάκια, τρία ζευγάρια καλτσάκια και μία ολόσωμη ζεστή φόρμα εξόδου εάν γεννήσετε χειμώνα. 

Ασκηση
Εάν η κούραση επιμένει, μειώστε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά. Η  μειώστε την ώρα που κάνετε γυμναστική, π.χ. από μισή ώρα σε 15 λεπτά. Το σημαντικότερο είναι να κάνετε συχνά διαλλείματα και να μένετε ενυδατωμένη. 

Σχέσεις
Ολοι θέλουν να ακούσουν τα καλά νέα το συντομότερο οπότε φτιάξτε μία λίστα με τους άμεσους γνωστούς και συγγενείς που ο σύντροφος σας μπορεί να καλέσει τη μεγάλη ημέρα. Ετσι  είναι πιο πιθανό να μην ξεχάσετε κάποιον με όλη την αναστάτωση. 

Αδέρφια
Όταν βγείτε από το μαιευτήριο και φτάνετε στο σπίτι, αφήστε το σύντροφο σας να κρατά το μωρό ώστε να δώσετε μία μεγάλη αγκαλιά στο πρωτότοκο σας μόλις φτάσετε. Η φροντίστε να φτάσετε σπίτι όσο λείπει σχολείο ώστε να έχετε βολευτεί με το μωρό και να το υποδεχτείτε με όλη σας την αγάπη όταν έρθει σπίτι.

Δίδυμα
Αν υπάρχει ο χώρος, τοποθετήστε τα κρεββατάκια των διδύμων στο δωμάτιο σας. «Μακάρι να είχα τα δίδυμα να κοιμούνται στο δωμάτιο μας από την αρχή. Ωσπου να τα ακούσω και να πάω στο δωμάτιο τους κλαίνε τόσο δυνατά που είναι δύσκολο μετά να τα ηρεμήσω και όλη η διαδικασία του θηλασμού παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως» - Λέσλυ Καραγκούνη, Κηφισιά


Αναζήτηση