4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη 4η εβδομάδα

Το έμβρυο  εμφυτευμένο στα τοιχώματα της μήτρας. 
Το μωρό σας
Η μήτρα έχει σχηματίσει ένα πλούσιο στρώμα ιστών και η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνεται καθώς η μήτρα αποφασίζει να κρατηθεί από το πολύτιμο φορτίο της – την ομάδα κυττάρων που φωλιάζουν μέσα της. Μερικά κύτταρα της τροφοβλάστης (ο εξωτερικός χιτώνας του βλαστιδίου) αρχίζουν να σχηματίζουν τον πλακούντα, ενώ άλλα γίνονται το έμβρυο. Η εμφύτευση ξεκινά την παραγωγή της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), της ορμόνης που κάνει το τεστ εγκυμοσύνης να δείχνει θετικό και που θα αναποδογυρίσει τον κόσμο σας τα πάνω κάτω. 
 
Το σώμα σας
Αυτή είναι πιθανόν η πρώτη εβδομάδα που δεν θα εμφανιστεί η περίοδος σας ή θα δείτε μόνο λίγες κηλίδες αίμα από την εμφύτευση στο ενδομήτριο. Δεν πρέπει να πανικοβληθείτε είναι εντελώς φυσιολογικό. Δεν θα έχετε οπτικά δείγματα εγκυμοσύνης αλλά το σώμα σας αλλάζει με εκπληκτικό τρόπο και θα αισθάνεστε κουρασμένη. Το στήθος σας θα σκληρύνει και θα είναι ευαίσθητο, θα έχετε αλλαγές στη διάθεση σας, πρήξιμο, κράμπες, πόνους στην πλάτη. Εαν δεν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε όταν περιμένουμε περίοδο και μπορεί να σας μπερδέψουν. 

Τα πρέπει και τα μη 
Σταματήστε να καπνίζετε αμέσως μόλις υποπτευθείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Όταν μία έγκυος καπνίζει, μειώνει τη ροή του οξυγόνου προς το μωρό της, προκαλώντας αργή ανάπτυξη και λιγότερο βάρος όσο βρίσκεται στη μήτρα. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή και πρώιμη γέννα. 

Υγεία
Οταν καλέσετε τον γιατρό σας για το πρώτο ραντεβού, ρωτήστε για συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και αν χρειαστεί μην περιμένετε ώσπου να δείτε τον γιατρό σας για να το πάρετε. Οι εβδομάδες 5η ως 10η είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και το ίδιο είναι και η λήψη του φυλλικού οξέος. 

Από μητέρα σε μητέρα
Βρείτε χρόνο για να βάλετε τον ρομαντισμό στη σχέση σας, πριν η ζωή σας γίνει περίπλοκη. «Με το σύζυγο μου έχουμε ραντεβού μία φορά την εβδομάδα για γεύμα και η καλύτερη μου στιγμή είναι όταν τον βλέπω να με περιμένει στην είσοδο του γραφείου μου – μου θυμίζει τα πρώτα μας ραντεβού» - Ρούλα Ιωαννίδου, Αθήνα

Ψώνια
Ετοιμαστείτε για εννέα μήνες από τα πιο σημαντικά ψώνια της ζωής σας. Για να γλιτώσετε χρήματα αργότερα, αρχίστε να τσεκάρετε γνωστές μάρκες παιδικών προιόντων αν υπάρχουν σε outlets ή σε άλλες ευκαιρίες και κάντε μία έρευνα αγοράς. 

Ασκηση
Οι ημέρες που η εγκυμοσύνη θεωρείτο σαν μία λεπτεπίλεπτη κατάσταση όπου έπρεπε να είστε σε ακινησία, έχουν παρέρθει. Σήμερα η γυμναστική θεωρείται μία ασφαλής και έξυπνη κίνηση. Μελέτες δείχνουν ότι γυμνασμένες γυναίκες έχουν πιο εύκολους τοκετούς, λιγότερες πιθανότητες για καισαρική και γρηγορότερη αποκατάσταση. 


Σχέσεις
Ακόμα και αν είχατε προγραμματίσει και περιμένατε την εγκυμοσύνη σας, εσείς και ο σύντροφος σας μπορεί να αισθανθείτε ξαφνικά ανασφάλεια και αμφιβολίες όταν η   ημέρα αυτή έρθει. Υπενθυμίστε ο ένας στον άλλο ότι ανάμεικτα συναισθήματα γύρω από την εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογικά – και ότι δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ευγνώμονες και χαρωποί συνέχεια. 

Αδέρφια
Εχετε στην κοιλιά σας ένα δημιουργικό παιδί; Έαν ήδη έχετε παιδιά, είναι πιθανόν. Οταν έρχεται η σειρά των δεύτερων παιδιών συνήθως τα νεότερα είναι πιο δημιουργικά αφού έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Με λιγότερες ευθύνες από τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, τα νεότερα της οικογένειας αγαπούν τη διασκέδαση, είναι πιο κοινωνικά και πιο στοργικά. 

Δίδυμα
Εαν και τα δίδυμα είναι το σύνηθες δώρο που προκύπτει από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα ομοζυγωτικά δίδυμα είναι πιο πιθανό να έρθουν ως ένα πιο σπάνιο δώρο της Μητέρας Φύσης. Οι τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπουν στους γιατρούς να στοχεύουν καλύτερα τα γονιμοποιημένα ωάρια με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και δεν χρειάζεται να εμφυτεύουν πολλά ωάρια για να αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αναζήτηση